Hoe pakt u dit aan? Wij geven u graag een aantal tips!
Vergeet niet dat (in het geval van een jongere) jullie belevingswerelden mijlenver uit elkaar kunnen liggen (en dan hebben we het nog niet over de puberteit gehad). Waar u de nadelige gevolgen op lange termijn overziet en een besef van gezondheid heeft is de jongere veel meer met het hier en nu bezig. Wilt u goed beslagen ten ijs komen dan is het sowieso verstandig om uw kennis rondom middelen of gamen up to date te brengen. Kies verder een geschikt moment uit voor het gesprek. Haak bijvoorbeeld aan op de actualiteit. En uiteraard: luister naar elkaar! Op het moment dat emoties hoog oplopen, stop dan het gesprek en pak het op een later moment weer op.
Mocht u na het lezen van deze tips graag eens live, telefonisch of per mail met een preventiewerker willen sparren, dan is dit natuurlijk mogelijk. Op onze Moti overzichtskaart vindt u precies waar een preventie afdeling bij u in de buurt ligt. Deze vindt u op onze contactpagina.
Wat als uw cliënt, naaste of familielid aangeeft nog niet toe te zijn aan een Moti4 of Moti55 gesprek? Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. Misschien ervaart degene waar het om gaat op dat moment nog geen probleem en is er dus geen motivatie tot verandering. Soms geven ze aan dat het ook wel een beetje gek is om met een vreemde persoon over zoiets als je alcoholgebruik te gaan praten.
Wat kunt u in dit geval doen?
Vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze Moti4 of Moti55 medewerkers. Praten over alcoholgebruik of opvoeden en gamen om uzelf wat meer handvaten te geven kan altijd! Soms volgt er dan alsnog een gesprek met uw kind, familielid of cliënt, omdat de preventiewerker al eens in beeld is gekomen. Zo zijn de preventiewerkers ook actief op het voortgezet onderwijs of binnen het socialewerk in uw wijk. Het kan heel goed zijn dat de Moti medewerker al eens een voorlichting heeft gegeven. Zodoende kan ook met de zorgcoördinator en/of mentor worden overlegd om Moti4 of Moti55 in te zetten.
Ik vroeg de preventiewerker tijdens een voorlichtingsmarkt op school naar individueel aanbod voor een aantal van mijn blowende leerlingen. Ik wist alleen niet goed hoe ik de leerlingen gemotiveerd zou krijgen voor een preventief gesprek. De preventiewerker heeft daarop een gastles op maat verzorgd om het onderwerp bespreekbaar te maken. De interesse was groot en menig fabeltje rondom wiet werd ontkracht. De leerlingen die ik ook op het oog had voor een individueel traject hebben zich na de les bij de preventiewerker gemeld om eens apart verder praten! Moti4 is maatwerk en weet de jongere laagdrempelig te bereiken!
Iedere keer die strijd rondom het gamen van onze zoon. Steeds weer bevonden we ons in het cirkeltje van het niet aan tafel willen komen, het niet willen beginnen aan huiswerk, tot aan het wijzigen van de Wifi codes om het online gamen te kunnen onderbreken. Moti4 heeft ons geholpen in het stellen van adequate regels. Eerst ging de PC van de slaapkamer af, we gingen van straffen door gamen weg te nemen naar een structuur van belonen met gamen en spraken een vast tijdstip af om te eten. Een hoop stress is weggenomen door meer duidelijkheid en Stan ruimt nu zelfs na het eten uit zichzelf de vaatwasser in i.p.v. direct weer in zijn slaapkamer te verdwijnen.